top of page
מודעות בשיווי משקל

מהי מודעות בשיווי משקל?

%D7%A0%D7%95%D7%A2%D7%9C%D7%AA%20%D7%A6%
J%D7%9E%D7%92%D7%99%D7%A2%D7%94_%D7%A6%D

מודעות בשיווי משקל היא שיטת תנועה המשלבת שני מרכיבים משמעותיים להתנהלות יומית מיטבית.

מודעות - מודעות בזמן פעולה, גורמת להתפתחות של קשרים חדשים בין הנוירונים במח ושומרת על גמישות המח (Brain plasticity)

שיווי משקל (גופני) - היכולת להגיב ולהשאיר את הגוף זקוף במצבים שבהם מתערער המרכז (למשל, כשנתקלים במשהו או כשעומדים על רגל אחת ועוד).

שימת דגש על שני מרכיבים אלה משמעותית לכל אחד אולם, חשובה במיוחד לגיל המבוגר.

השיטה מתאימה מאד גם לאנשים שאינם מסוגלים לרדת למזרן שנמצא על הרצפה ולהתרומם ממנו.

בשיעור, התרגול נעשה בישיבה ובעמידה לסרוגין. התנועות נעשות תוך התמודדות עם כוח המשיכה ושימוש פעיל בשרירים הזוקפים, בדומה לפעילויות שנעשות מדי יום. מכאן, קל יותר למח להשליך מהפעולות והתנועות שנעשו בשיעור לחיי היומיום ובעיקר לתת פתרונות יעילים יותר למצבים של איבוד שיווי משקל.

כשמתרגלים באופן קבוע נוצרת הכרות אינטימית של האדם את גופו. לומדים להכיר את היכולות והמגבלות של הגוף, טווחי תנועה ומערכות יחסים בין האברים השונים. הדבר עוזר להגיב למצבים שונים בצורה מתאימה ומדויקת יותר.

עם הזמן, והתבוננות מעמיקה באנשים שאיתם אני עובדת כמורה בשיטת פלדנקרייז וכמאמנת אישית למבוגרים התחלתי להבין ששיווי המשקל ובעיקר התרופפתו, הוא מעין מראה המשקפת את יכולת ההתארגנות של האדם לאור השינויים הגופניים והמוחיים שקורים לו במהלך השנים.   

ככל שאנחנו מתבגרים יש ירידה בגמישות וביכולת לחזק את השרירים (דבר הדורש עבודה רבה יותר כדי להשיג את אותן יכולות שנעשו בעבר) האטה בתגובתיות של המח ומכאן האטה בתנועת הגוף באופן כללי. 
בנוסף, רוב הפעולות שאדם עושה ביומיום, הן תנועות שנעשות מתוך הרגל. כלומר, בביצוע התנועה המח משתמש בקשרים מוחיים שנעשו מזמן, דבר ה'חוסך' למח הרבה אנרגיה משום שהוא אינו יוצר קשרים חדשים. 

הבעיתיות בהרגל היא שהמח נוטה לצמצם את הקשרים שבהם הוא משתמש רק לתנועות המוכרות דבר הגורם לדלדול של השרירים שאינם בשימוש, להפחתה משמעותית בפעילות המח ולקושי משמעותי להגיב למצבים 'חריגים' כמו התקלות באבן בזמן הליכה או צורך לעבור מעל שלולית.  

שמירה על שיווי משקל היא מכלול מורכב של תנועות ומודעות, הדורשת הענות מדויקת של השרירים והמח למצבים משתנים. אם מרחב התגובה של המח מצומצם הוא לא יוכל להגיב באופן מדויק ולשלוח פקודה נכונה לשרירים המתאימים, אם השרירים אינם חזקים מספיק, גם אם הם יגיבו לאבדן שיווי המשקל, לא יהיה בכוחם לתת את המענה המתאים.

בעבר היה מקובל לחשוב שצמצום הקשרים במח עם הגיל זו דרכו של הטבע אולם בשנים האחרונות יש מחקרים רבים שמראים שלמח יכולת מופלאה להמשיך ולפתח קשרים חדשים לאורך כל החיים, והדבר נקרא: גמישות המח או באנגלית: Brain plasticity.( פודקאסט בנושא: [חזית המדע] הכל בראש – מה קורה לנו במוח )

בשיעורי 'מודעות בשיווי משקל' כל שיעור שונה מקודמו ובכך, בכל שיעור מאותגרים שרירים ומפרקים שונים או שבוחנים אותם אזורים בכיוונים שונים. לדוגמא, שמירה על שיווי משקל כשאדם מתכופף קדימה דורשת ארגון אחר מאשר כשהוא מקשית לאחור. אמנם, שרירי הליבה, הגו, הרגליים וכו' עובדים, אבל באופן שונה בין שני המצבים.

בנוסף, כל שיעור הוא תהליך שנבנה לאורכו שבו מתחילים בתנועות הפשוטות יותר, בישיבה, ולאט נוספים כיוונים,שרירים ומפרקים והתנועות נעשות מורכבות יותר. תהליך מובנה זה לא קורה רק בגוף אלא במקביל נוצר תהליך דומה גם במח של קשרים הולכים ומתרחבים בין הנוירונים הרלונטיים. 

בהסתכלות כוללת, מטרת השיטה היא להרחיב את יכולות הגוף והמח בדרכים שונות כדי לאפשר מענה למצבים שונים ולשפר את יכולת שיווי המשקל בחיי היומיום.

Mind the Body

bottom of page